Informace o komínech


Blog

19.01.2014 16:09

Váš kominík

Bydlíte v domě? Máte vlastní firmu? Topíte hlavně tuhými palivy? Nenechte svůj komín ucpat sazemi. Mohlo by dojít k mnohem horším jevům, například požár, který v mnoha ohledech způsobí nepříjemnosti ve vaší rodině, firmě a hlavně vám osobně. Ztráty na majetku, ale i na životech. Váš kominík je váš ochránce. Nenechávejte vše až na poslední chvíli či nezapomeňte na tuto důležitou věc, která se týká vašeho bydlení. Teplo vašeho domova, úspora energií je stejně důležitá jako vaše auto či zvířecí miláček.

Kominík má za úkol nejen vyčistit komín, ale i prohlídky komínů, kouřovodů a topení. Může tak snížit vaší spotřebu paliva a ušetřit mnoho peněz. Váš kominík je v mnoha směrech nepostradatelný. Ušetří vám i jiné náklady, například zničený kotel či komín, který byste museli znovu za nemalé náklady postavit. Kominík vám také může poradit či přímo zařídit úpravu komínu samotného.

Co je dále jeho úkolem? Provede čištění komínů a kouřovodů. Zkontroluje pece, kotle ústředního topení.

Ve vaší firmě provede revizi průmyslových kotlů, pekárenských pecí a udíren. Pročistí kouřové kanály v průmyslových objektech. Vybere a vynese saze. Pročistí i vysokotlaké kotle na lehké topné oleje a mazut. Provede drobné opravy vytápěcích zařízení, odstraní poruchy. Vymění jednoduché součásti.

Dále také provádí vypalování kotlů ústředního topení a komínů. Věnuje se kolaudaci a provádí protipožární prohlídky.

Váš kominík musí rozumět své práci.

Od 1. ledna 2011 platí nařízení vlády o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Je třeba si objednat tuto službu, alespoň jednou za rok.

Jak se vyhnout požáru? Váš komín je zanesený sazemi. Ty se mohou vznítit a vznikne teplota několik tisíc stupňů a může to ohrozit vaše zdraví a majetek. Nemalé náklady na pořízení nového zařízení. V případě, že jste nedodrželi pravidelné kontroly a komín byl zanesen, pojišťovna jistě nebude nakloněna vašim k vyplacení pojistného za škodu. 

Váš kominík tak může zachránit vše. Nebudete mít starosti jak pořídit nové topení, kotel, v horším případě celý dům či životy blízkých.

Co ještě musí udělat kominík kromě vyčištění komína? Veškeré revize. Poté vystaví záznam o vyčištění a kontrole, který si zase může vyžádat revizor protipožární ochrany. 

Váš kominík vám zkontroluje i teplotu spalin. Zhodnotí spalovací proces, vstupní teploty vzduchu a zda jsou v normě spaliny.  

Překontroluje i všechna zařízení, v případě poruchy vymění součástky. Tím předejdete mnohým nepříjemným událostem.

 

—————